Wiosenny tunel

0 (0 ocen)

Szybki wiosenny pomysł na deser.

Składniki:

  • - 60 g masła
    - 4 jajka
    -1 szklanka mąki
    -1/4 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 900 g truskawek
    -2 opakowania galaretki truskawkowej

Wiosenny tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Foremkę o wymiarach 20x35 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wzdłuż dłuższych boków papier wystawał poza krawędzie formy.
    2. Masło roztopić.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.Dodać żółtka i mąkę z proszkiem.Wlać roztopione masło.Delikatnie wymieszać.
    3.Ciasto wylać do formy i piec ok.20 min w temp.180 stopni.Po upieczeniu od razu przełożyć do podłużnej formy o wymiarach 8x35 cm.
    3.Truskawki oczyścić i usunąć szypułki.Porcją owoców wyłożyć dno korytka z biszkopta.
    4.Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i ostudzić.Pozostałe owoce zmiksować blenderem i dodać do tężejącej galaretki.Wymieszać.
    5.Powstałą masę wylać na truskawki.Schłodzić.Deser odwrócić do góry dnem i oprószyć cukrem.Udekorować połówkami truskawek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy