Wiosenny tort marchewkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciężkie, czekoladowe brownie.. Wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami ciasto marchewkowe z ananasem... Delikatny krem z kremówki i mascarpone... Przepis przetłumaczyłam z bloga www.eatthelove.com.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE::
    - sok pomarańczowy: 240 mililitrów
    - mąka pszenna: 280 gramów
    - mączka migdałowa: 65 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 0.75 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - kardamon: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 400 gramów
    - olej: 175 mililitrów
    - ananas z puszki (drobno posiekany): 160 gramów
    - marchewka (obrana, starta na grubych oczkach): 450 gramów
    - jajka duże: 3 sztuki
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    - ekstrakt migdałowy: 0.5 łyżeczki
    BROWNIE::
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - masło: 115 gramów
    - mąka pszenna: 105 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 150 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    KREM::
    - śmietana kremówka (30%): 475 mililitrów
    - ser mascarpone: 500 gramów
    - cukier puder: 175 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    DEKORACJA::
    - masa marcepanowa lub lukier plastyczny (ilość dowolna :)): 1 opakowanie
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - barwniki spożywcze (pomarańczowy i zielony): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenny tort marchewkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MARCHEWKOWE:

    Wlej sok pomarańczowy do rondelka, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Kiedy zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj sok aż większość wyparuje (potrwa to około 5-6 minut). Rozgrzej piekarnik do 180˚C, natłuść dwie okrągłe formy o średnicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

    Kiedy sok wyparuje, zdejmij go z ognia i lekko ostudź. W tym czasie wymieszaj dokładnie w misce mąkę, mączkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
  • 2. Zmiksuj przez 15 sekund na średnich obrotach cukier, olej, starte marchewki, posiekanego ananasa i wcześniej przygotowany sok marchewkowy. Dodaj 1/3 mieszanki mącznej, zmiksuj dokładnie, potem następne 1/3 mąki, miksuj, dosyp ostatnią część i miksuj :). Czas na jajka. Wbijamy po jednym jajku, miksując ciasto po każdym. Dodajemy ekstrakty i miksujemy jeszcze raz.
  • 3. Podziel ciasto między dwie tortownice i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40minut, do czasu aż patyczek wbity w placek będzie czysty.
  • 4. BROWNIE:

    W czasie kiedy ciasto marchewkowe się piecze, przygotowujemy brownie. Taką samą formę (23cm) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

    Czekolady siekamy na małe kawałki, umieszczamy w naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej i rozpuszczamy. Można to zrobić też w kąpieli wodnej.
    Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
  • 5. Dodajemy cukier do rozpuszczonej czekolady i mieszamy dużą drewnianą łyżką. Wbijamy pojedynczo jajka, mieszając dokładnie po każdym, dolewamy ekstrakt, mieszamy, dosypujemy suche składniki i łączymy wszystko razem (można to zrobić mikserem na niskich obrotach).
    Ciasto wlewamy do formy.
    Wyciągamy z piekarnika upieczone placki marchewkowe i pieczemy brownie przez 25-30 minut.
  • 6. Trzy warstwy ciasta pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 7. KREM:

    Ubijamy mikserem schłodzoną kremówkę. W drugiej misce ubijamy mascarpone, dodajemy cukier puder, ekstrakt i miksujemy jeszcze raz. Do sera dodajemy 1/3 kremówki, miksujemy na niskich obrotach do połączenia, po czym dodajemy resztę ubitej śmietanki i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki.
  • 8. DEKORACJA:

    Marcepan dzielimy na dwie części, jedną barwimy na pomarańczowo, drugą na zielono. Lepimy marchewki. Pomarańczową część lukru dzielimy na małe kawałki, formujemy stożki, przyklejamy natki ulepione z zielonego lukru, marchewki nacinamy tępą stroną noża.

    W misce mieszamy wiórki kokosowe z zielonym barwnikiem, tak powstaje nam śliczna trawa, która nie musi być trawą tak właściwie, bo jeśli zabarwić ją na brązowo – uzyskamy piękną ziemię ogrodową, z której wyrosną nam marcepanowe marchewki.
  • tort w przekroju :) 9. Składamy tort.

    Na paterze/talerzu/głowie układamy jeden blat marchewkowego ciasta. Rozsmarowujemy 1/3 kremu. Kładziemy brownie, lekko dociskamy, 1/3 kremu... Drugi placek marchewkowy, znowu lekko dociskamy. Pozostałe 1/3 kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta.

    Wierzch tortu podypujemy obficie kolorowymi wiórkami i dekorujemy marchewkami.

    Ciasto schłodzić i zjadać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Tort truskawkowy

To może cię zainteresować