Wiosenny torcik z kiwi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uczta dla oczu i podniebienia. Delikatna śmietanka, kwaskowaty budyń i urocze kiwi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:

    3 jajka

    1/2 szklanki cukru

    3/4 szklanki mąki tortowej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    masa zielona:

    700 ml zielonego soku typu Pysio lub Kubuś

    2 op budyniu śmietankowego (po 40 g)


    masa śmietanowa:

    500 ml śmietanki 36%

    2 łyżki żelatyny

    2 łyżki cukru pudru

    1 łyżka cukru z wanilią

    1 galaretka zielona

    1 galaretka żółta


    do dekoracji:

    250 ml śmietanki 36%

    250 g serka maskarpone

    1 łyżkę cukru pudru

    2-3 szt kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Wiosenny torcik z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut bez używania termoobiegu.
    Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Budyń rozpuścić w 200 ml soku,resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Galaretki,każdą rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,przelać do płaskich naczyń i odstawić do całkowitego stężenia. Tę czynność należy przygotować kilka godzin wcześniej.
  • 4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać masę i przełożyć na zieloną warstwę z budyniu.
  • 5. 250 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego ubitą masą ozdobić torcik.

    Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.


    Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi.

    Kiwi obrać,pokroić na plasterki,foremką w kształcie kwiatka powycinać kwiatki i ułożyć na torciku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kiwi Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować