Wiosenny torcik z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2.Budyń rozpuścić w 200 ml soku,resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3.Galaretki,każdą rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,przelać do płaskich naczyń i odstawić do całkowitego stężenia. Tę czynność należy przygotować kilka godzin wcześniej.
4.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać masę i przełożyć na zieloną warstwę z budyniu.
5.250 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego ubitą masą ozdobić torcik.
Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi.
Kiwi obrać,pokroić na plasterki,foremką w kształcie kwiatka powycinać kwiatki i ułożyć na torciku.
Komentarze