Wiosenny torcik

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ten wiosenny torcik to bardzo oryginalny sposób podania sałatki brokułowej. Nie dosyć, że ładnie wygląda to smakuje przepysznie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kukurydza konserwowa: 1 puszka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - brokuł świeży: 1 sztuka
    - rzodkiewka: 1 pęczek
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - majonez - gęsty: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenny torcik 1. Paprykę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, lekko posolić, popieprzyć i włożyć na sito na ok. godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soku. Można jeszcze za pomocą ręcznika papierowego usunąć nadmiar soku. Następnie całość wymieszać z majonezem.
  • Wiosenny torcik 2. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Gdy wystygnie, pokroić na drobne cząsteczki. Dodać jedno pokrojone w kostę jajko, majonez, natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  • 3. Kukurydzę odsączyć na sicie a następnie wymieszać z 1 pokrojonym jajkiem i majonezem.
  • 4. Przygotować 2 okrągłe, gotowe formę bez dna, które można też zrobić samodzielne z plastikowej butelki po wodzie. Muszą mieć wysokość ok. 8-9 cm.
    Na samym dnie układamy warstwę brokułową, którą należy delikatnie ubić, potem warstwę paprykową, a na samej górze kukurydzianą. Wszystko delikatnie dociskamy. Po ok. 2 godzinach schłodzenia w lodówce można zdjąć formę i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza konserwowa Brokuły

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować