Wiosenny omlet mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odciąć potrzebny krążek papryki, umyć i osuszyć.
2.Małe naczynie żaroodporne lekko nasmarować oliwą lub masłem, położyć paprykę, wstawić na 10 minut do bardzo gorącego piekarnika (ok 220 stopni C).
3.Wyjąć paprykę, skórka powinna lekko zmięknąć i się pomarszczyć. W kubeczku rozbełtać jedno jajko, dodać mleko i szczyptę cynamonu. Dobrze wymieszać.
4.W środek krążka wbić delikatnie całe jajko, a drugie, rozbełtane delikatnie wylać na zewnątrz papryki.
5.Pokrojony szczypior ułożyć na brzegach papryki, podobnie małe krążki cebulki dymki. Poukładać małe kuleczki pietruszkowego pesto, oprószyć solą, pieprzem, chili i rozmarynem. Chodzi o to, żeby danie było kolorowe i atrakcyjnie wyglądało.
6.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do ok 100 stopni C, wstawić całość do czasu aż zetnie się całe jajko i omlet na zewnątrz. Masa jajeczna z zewnątrz zacznie lekko rosnąć w górę, co spowoduje, że całość stworzy kolorową mozaikę. Dotrze do nas zapach cynamonu, rozmarynu i ściętych jajek.
Smacznego!!!
Komentarze