Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą

0 (0 ocen)

Ciekawa w smaku zupa krem z ziemniaków. Rzeżuchy można dodać według gustu. Od jej ilości zależy kolor zupy i jej ostrość.

Składniki:

  • 2 PORCJE:
    50 dag ziemniaków
    500 ml bulionu jarzynowego
    1 łyżeczka masła
    1/2-3/4 szklanki rzeżuchy
    łyżka śmietany 18% do zup
    sól
    pieprz
    2 jajka ugotowane na twardo

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.
    Ugotować do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.
    Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować.
    Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
    Zupę podawać z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą.

Porady

Bulion warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki, selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki. Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy