Wiosenny kapuśniak z klopsikami

0 (0 ocen)

Pyszna, wiosenna zupa z warzywami i klopsikami, która z powodzeniem zastąpi cały obiad.

Składniki:

  • 60 dag młodych ziemniaków
    30 dag mielonego mięsa drobiowego
    1 kapusta pekińska
    2 marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    pół cukinii
    1 żółta papryka
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 l bulionu drobiowego
    1 jajko
    kajzerka
    pół pęczka koperku
    sól, pieprz

Wiosenny kapuśniak z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone warzywa podsmaż na maśle 1. Warzywa oczyść, obierz, pokrój na kawałeczki. W dużym garnku rozgrzej masło i wrzuć warzywa (bez kapusty i ziemniaków). Krótko podsmaż. Zalej bulionem i i gotuj 10 minut.
  • uformuj klopsiki 2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i odciśniętą kajzerką. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsiki.
  • klopsy wrzucaj do wywaru 3. Włóż je do wrzącego wywaru z warzywami i gotuj całość 7-10 minut.
  • dodaj ziemniaki 4. Następnie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki..
  • dodaj kapustę 5. .. i poszatkowaną kapustę. Zupę delikatnie wymieszaj. ( w razie potrzeby uzupełnij wodą). Gotuj kolejne 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Porady

zupę można zabielić śmietaną 22-proc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy