Wiosenny cytrynowiec z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier oraz żółtka. Suche składniki przesiać przez sito oprócz kakao i połączyć z masą jajeczną, wymieszać .masę podziel na 2części do jednej dodaj kakao drugą pozostawić bez zmian.Wylewamy na przemiennie na blaszkę. Piec 30min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i dolny nasączamy.
2.Masa straciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do masy. Większą część masy wykładamy na biszkopt. Przykładamy 2częścią nasączonego biszkoptu i smarujemy 2częścią masy.
3.Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę wykładamy na masę.
4.Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do lekkiego stężenia i wylewamy na ciasto. Schłodzić w lodówce. Górę udekorować posypką czekoladową i stokrotkami.
Komentarze