Wiosenny cytrynowiec z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czas na lekkie orzeźwienie z nutą cytrusów i czekolady.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl cukru
    1szkl mąki pszennej
    1budyń waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka kakao

    Masa straciatella:
    0,5l kremówki
    1/2 szkl cukru
    1galaretka cytrynowa
    1/2tabliczki czekolady

    Dodatkowo:
    2galaretki cytrynowe
    2pomarańcze
    Posypka czekoladowa
    Stokrotki

    Do nasączenia:
    Woda gazowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenny cytrynowiec z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier oraz żółtka. Suche składniki przesiać przez sito oprócz kakao i połączyć z masą jajeczną, wymieszać .masę podziel na 2części do jednej dodaj kakao drugą pozostawić bez zmian.Wylewamy na przemiennie na blaszkę. Piec 30min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i dolny nasączamy.
  • 2. Masa straciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do masy. Większą część masy wykładamy na biszkopt. Przykładamy 2częścią nasączonego biszkoptu i smarujemy 2częścią masy.
  • 3. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę wykładamy na masę.
  • 4. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do lekkiego stężenia i wylewamy na ciasto. Schłodzić w lodówce. Górę udekorować posypką czekoladową i stokrotkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Pomarańcze Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować