Torcik idealny na śniadanie, kolację lub przystawkę. Stanowi pyszne połączenie twarogu z chrupiącym ciastem francuskim. Wytwornie pyszne, więc polecam:)
Składniki:
Tortownica 20 cm
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 350 g białego sera,
• Około 5-6 rzodkiewek,
• 7 plasterków wędliny,
• Pęczek szczypiorku,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Sól do smaku,
• 2-3 łyżki mleka,
• Jajko do smarowania,
• Łyżka płatków migdałowych do posypania
Wiosenno-twarożkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Za pomocą noża wycinamy z ciasta dwa koła.
2.Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C.
Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, dzielimy na 7-8 części i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane pieczemy jak pierwsze ciasto.
3.Upieczone ciasto studzimy.
Szczypiorek siekamy. Około łyżki odstawiamy do dekoracji.
4.Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wędlinę kroimy w małe kwadraty.
Ser (300 g) przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe przygotowane wcześniej składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę.
5.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
6.Tak przygotowany ser wykładamy na upieczone całe koło z ciasta francuskiego. Rozkładamy równo. Na wierzchu układamy upieczone trójkąty.
Pozostały ser przekładamy go garnuszka. Dodajemy do niego mleko, doprawiamy do smaku i miksujemy. Tak przygotowanym, gładkim serem dekorujemy torcik. Każdą rozetkę dekorujemy plasterkiem rzodkiewki i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
Komentarze