Wiosenno-letnia sałatka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Wiosenno-letnia sałatka z truskawkami

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 2 garście szpinaku baby,
    - 4-5 truskawek,
    - 6 pomidorów koktajlowych,
    - 1/2 kostki sera typu feta,
    - garść orzechów włoskich,
    - garść borówki amerykańskiej,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek,
    - 1/2 dojrzałego awokado,
    - 1/2 cytryny (sok).

    Dressing:
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz,
    - łyżka syropu klonowy/miódu/ksylitolu (do smaku).

Wiosenno-letnia sałatka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki lub gdy są większe kroimy w ćwiartki, truskawki na grubsze plasterki. Kilka zostawiamy do dekoracji (kroimy na pół). Awokado kroimy na plasterki spryskujemy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy fetę, orzechy i borówkę amerykańską. Wszystko polewamy dressingiem. Mieszamy.

    Dressing:
    Ocet balsamiczny łączymy z oliwą, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy