Wiosenne roladki

0 (0 ocen)

Pyszne i kolorowe roladki.

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
    1 duża marchew
    1 duża pietruszka
    mały por (biała część)
    1/2 puszki kukurydzy
    4 liście sałaty np, masłowej
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    olej do smażenia
    łyżka śmietany
    pieprz, sól

Wiosenne roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą pierś dzielimy na dwa cieńsze plastry, dość cienko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, dość mocno pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
    W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy potartą marchew oraz pietruszkę na grubych oczkach oraz por pokrojony w kostkę. Dusimy aż warzywa będą miękkie, dodajemy kukurydzę doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem.
    Sałate myjemy, suszymy. Na każdej piersi układamy liść sałaty, następnie nakładamy łyżkę duszonych warzyw i zwijamy roladki. Jajko roztrzepujemy razem z łyżką śmietany i doprawiamy solą. Obie mąki mieszamy ze sobą. Roladki najpierw obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Smażymy na patelni na złoty kolor, a nastepnie zakrywamy i dusimy ok 10 min aby roladki równiez w środku doszły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy