Wiosenne risotto

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne połączenie .....

Składniki:

  • -ryż 1 szklanka
    -bób świeży 20 dkg
    -szynka wiejska 10 dkg
    -bulion warzywny 1/2 litra
    -czosnek 2 ząbki
    -pietruszka zielona posiekana 2 łyżki
    -szafran 5 niteczek
    -oliwa do smażenia 2 łyżki
    -parmezan starty 3 łyżki
    -sól
    -pieprz

Wiosenne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, delikatnie nakłuć nożem.
    Szynkę pokroić w małą kostkę.
    Pokrojoną szynkę i czosnek, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Dodać bób, wszystko razem podsmażać 5 minut, wyjąc czosnek, dodać ryż, wymieszać, podlewać powoli bulionem.
    Gotować na małym płomieniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż stanie się miękki.
    Na chwilę przed zakończeniem gotowania, wsypać pietruszkę, szafran, doprawić solą, pieprzem.
    Odstawić z palnika, dodać ser, dobrze wymieszać i podawać.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy