Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od szparagów. Obieramy je do 2/3 wysokości, odcinamy twarde końcówki.
2.Myjemy, wrzucamy do garnka, o szerokim dnie, można je pociąć, zalewamy woda i dodajemy cukier. Gotujemy 5 minut do miękkości.
3.Natychmiast po wyjęciu hartujemy pod zimną wodą, żeby "nie sflaczały".
4.Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Szparagi kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy cebulkę i szparagi. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5.W tym czasie ze składników na ciasto, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy krążki. Przykrywamy ściereczką na chwilę.
6.Ostudzone szparagi mieszamy z mascarpone, bułką tarta i żółtkiem. Doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba.
7.Na krążki ciasta nakładamy trochę farszu i lepimy pierożki.
8.Pierożki wrzucamy na gotującą się , osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
9.Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy. Niebo w gębie.
Komentarze