Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Moje ukochane pierogi, jak tylko w sklepach pojawiając się szparagi pierożki goszczą na moim stole i wszystkie znikają !!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda letnia: 1 szklanka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    FARSZ:
    - szparagi zielone (1 pęczek): 250 gramów
    - cukier: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - cebula: 1 sztuka
    - serek mascarpone: 1.5 łyżki
    - bułka tarta: 1.5 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 1. Zaczynamy od szparagów. Obieramy je do 2/3 wysokości, odcinamy twarde końcówki.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 2. Myjemy, wrzucamy do garnka, o szerokim dnie, można je pociąć, zalewamy woda i dodajemy cukier. Gotujemy 5 minut do miękkości.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 3. Natychmiast po wyjęciu hartujemy pod zimną wodą, żeby "nie sflaczały".
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 4. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Szparagi kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy cebulkę i szparagi. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 5. W tym czasie ze składników na ciasto, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy krążki. Przykrywamy ściereczką na chwilę.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 6. Ostudzone szparagi mieszamy z mascarpone, bułką tarta i żółtkiem. Doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 7. Na krążki ciasta nakładamy trochę farszu i lepimy pierożki.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 8. Pierożki wrzucamy na gotującą się , osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
  • Wiosenne pierożki z zielonymi szparagami 9. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy. Niebo w gębie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować