Wiosenne pancakes

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na rodzinne, weekendowe śniadanie i nie tylko :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3 jaja
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Wiosenne pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce ubijamy żółtka z oliwą i mlekiem do uzyskania ładnej piany. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy tylko do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
  • 2. Smażymy na suchej patelni- łyżką nakładamy porcje, formujemy placuszki. Gdy pojawią się pecherzyki, odwracamy.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Białka ubite na sztywno dodadzą placuszkom lekkości i puchatości. Jeśli Wam się nie chce lub nie macie czasu, to można zmiksować jaja w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować