Zrobią dobre wrażenie na gościach i zachęcą najmłodszych do jedzenia szpinaku. Zdrowe, smaczne i efektowne. Przepis pochodzi z mojego bloga, www.wild-apetite.blogspot.com Zapraszam!
30 min
Składniki:
3 szklanki mąki razowej
2 szklanki świeżego lub 1 szklanka rozmrożonego szpinaku
3 całe jajka i 2 białka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub greckiego)
dwie łyżki otrębów
Przyprawy według uznania (np. sól, pieprz, czosnek)
Olej do smażenia
Wiosenne naleśniki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy w blenderze szpinak i jogurt, aż do otrzymania jednolitego, zielonego kremu.
2.W dużej misce mieszamy mąkę, otręby, proszek, i przyprawy. Następnie dodajemy jajka, krem szpinakowy i dolewamy tyle mleka, aby otrzymać rzadką konsystencję (typowo naleśnikową). Dokładnie mieszamy
3.Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy naleśniki pojedynczo, do momentu, gdy delikatnie zbrązowieją (patrz rysunek powyżej). Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
Komentarze