Wiosenne naleśniki szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zrobią dobre wrażenie na gościach i zachęcą najmłodszych do jedzenia szpinaku. Zdrowe, smaczne i efektowne. Przepis pochodzi z mojego bloga, www.wild-apetite.blogspot.com Zapraszam!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki razowej
    2 szklanki świeżego lub 1 szklanka rozmrożonego szpinaku
    3 całe jajka i 2 białka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 szklanki mleka
    pół szklanki jogurtu naturalnego (lub greckiego)
    dwie łyżki otrębów
    Przyprawy według uznania (np. sól, pieprz, czosnek)
    Olej do smażenia

Wiosenne naleśniki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy w blenderze szpinak i jogurt, aż do otrzymania jednolitego, zielonego kremu.
  • 2. W dużej misce mieszamy mąkę, otręby, proszek, i przyprawy. Następnie dodajemy jajka, krem szpinakowy i dolewamy tyle mleka, aby otrzymać rzadką konsystencję (typowo naleśnikową). Dokładnie mieszamy
  • 3. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy naleśniki pojedynczo, do momentu, gdy delikatnie zbrązowieją (patrz rysunek powyżej). Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • 4. Możemy podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy