Wiosenne muffiny

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolor zielony uzyskałam dzięki szpinakowi, który w cieście jest niewyczuwalny. Wiosenne, zielone małe co nie co dla naszych milusińskich. Muffiny udekorowałam lekko cytrynowym kremem i kwiatkami z czekolady.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto (14 muffin):
    450 g szpinaku, siekanego, rozmrożonego
    3 jajka
    200 g cukru
    200 g mąki orkiszowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml oleju rzepakowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    200 g słodkiej śmietany
    100 g naturalnego serka typu Philadelphia
    4-5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka usztywniacza do śmietany
    skórka otarta z 1 cytryny

    Dekoracja:
    50 g ciemnej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i ubij na kogiel mogel. Jak masa będzie biała i gęsta, wlej powoli olej, zmiksuj. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dosypuj stopniowo do masy jajecznej i zmiksuj. Na koniec dodaj odsączony szpinak i szybko wmieszaj.
  • Upieczone muffiny 2. Blachę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Napełniaj je prawie do samej góry. Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 25 minut, najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jak patyk będzie suchy to znaczy że są dobre i można je wyjąć z pieca. Pozostaw do ostudzenia.
  • 3. Dekoracja: czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do mocnego worka i jeden róg odrobinkę odetnij. Przygotuj papier do pieczenia, potnij go na kilka mniejszych kawałków i rozłóż na blacie albo na desce do krojenia. Woreczkiem wyciskaj kwiatki, listki albo nawet motylki lub napisy. Takie wstaw do lodówki bo potrzebują ok. 1 godz. do zastygnięcia.
  • 4. Gdy dekoracja już zastygła można zrobić krem. Śmietanę ubij, ale jeszcze przed tym jak będzie sztywna dodaj cukier puder i usztywniacz, potem dodawaj po trochu serek i skórkę z cytryny. Krem przełóż do szprycy i udekoruj babeczki. Na każdą nałóż zastygłą dekorację z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować