Kolor zielony uzyskałam dzięki szpinakowi, który w cieście jest niewyczuwalny. Wiosenne, zielone małe co nie co dla naszych milusińskich. Muffiny udekorowałam lekko cytrynowym kremem i kwiatkami z czekolady.
40 min
Składniki:
Na ciasto (14 muffin):
450 g szpinaku, siekanego, rozmrożonego
3 jajka
200 g cukru
200 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju rzepakowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
200 g słodkiej śmietany
100 g naturalnego serka typu Philadelphia
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka usztywniacza do śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
Dekoracja:
50 g ciemnej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
Wiosenne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i ubij na kogiel mogel. Jak masa będzie biała i gęsta, wlej powoli olej, zmiksuj. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dosypuj stopniowo do masy jajecznej i zmiksuj. Na koniec dodaj odsączony szpinak i szybko wmieszaj.
2.Blachę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Napełniaj je prawie do samej góry. Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 25 minut, najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jak patyk będzie suchy to znaczy że są dobre i można je wyjąć z pieca. Pozostaw do ostudzenia.
3.Dekoracja: czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do mocnego worka i jeden róg odrobinkę odetnij. Przygotuj papier do pieczenia, potnij go na kilka mniejszych kawałków i rozłóż na blacie albo na desce do krojenia. Woreczkiem wyciskaj kwiatki, listki albo nawet motylki lub napisy. Takie wstaw do lodówki bo potrzebują ok. 1 godz. do zastygnięcia.
4.Gdy dekoracja już zastygła można zrobić krem. Śmietanę ubij, ale jeszcze przed tym jak będzie sztywna dodaj cukier puder i usztywniacz, potem dodawaj po trochu serek i skórkę z cytryny. Krem przełóż do szprycy i udekoruj babeczki. Na każdą nałóż zastygłą dekorację z czekolady.
Komentarze