Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie

5 (187 ocen)

  • 30 min

Moja propozycja na jajka na niedzielne śniadanko:) pyszne kolorowe,serdecznie zapraszam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3 duże pieczarki
    1 łyżka masła
    4 duże rzodkiewki
    1/2 zielonego ogórka (długiego)
    1/2 czerwonej cebuli
    1,5 łyżki majonezu
    sól,świeżo mielony pieprz
    koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki farszu 1. Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać ze skorupek ( ja ugotowałam w sobotni wieczór). Obrane przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki obrać,zetrzeć na małych oczkach. Na roztopione masło wrzucić grzyby i delikatnie podsmażyć aby zmniejszyły swoja objętość. Ostudzić. Rzodkiewki umyć,osuszyć odkroić ogonki i zetrzeć na małych oczkach,następnie wziąć w dłoń i dobrze odcisnąć z soku nad zlewem lub miską. Odciśnięte przełożyć do miski. Ogórka wyszorować,osuszyć i także zetrzeć na drobnych oczkach i także odcisnąć z soku. Dodać do rzodkiewki. Cebulkę drobno posiekać i połączyć z resztą warzyw. Dodać pieczarki i roztarte żółtka. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać. Dodać majonez i po raz kolejny wymieszać. Przygotowany farsz nakładać obficie na połówki białek i ozdobić koperkiem. Jeśli farsz zostanie przełożyć do ładnej miseczki lub od razu posmarować pieczywo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować