WIOSENNE EKLERKI BABSKIE EKLERY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najpyszniejszy deser na niedzielne popołudnie mój i wszystkich kobietek w mojej rodzinie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto parzone;
    20 dag mąki
    10 dag masła
    6 jajek
    szczypta soli
    250 ml wody

    Polewa czekoladowa:
    Połowa czekolady mlecznej
    odrobina śmietany 30 %

    Krem I:
    200 ml Śmietany 30%
    śmietan-fix
    cukier puder według uznania

    Krem II:
    0,4l mleka
    budyń waniliowy
    cukier z prawdziwą wanilią
    paczka masła

Wiosenne eklerki babskie eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w rondelku wodę z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać. Postawić na małym ogniu i drewnianą łyżką wyrabiać ciasto, aż będzie lśniłoi zacznie odchodzić od rondla.
  • 2. Zdjąć z ognia i wbijać kolejno jajka mieszając. Wyciskać rękawem cukierniczym w podłużne eklery. Piec w temperaturze 200 stopni 10-15minut.
  • 3. KREM ŚMIETANOWY:
    Śmietanę ubijać. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
  • 4. KREM BUDYNIOWY:
    Z 0,4l zimnego mleka odlać pół szklanki wsypać do niej zawartość torebki z budyniem i cukier waniliowym. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać budyń. Gotować mieszając ok 2 minuty. Masło ubić na białą masę dodawać powoli przestudzony budyń.
  • 5. Upieczone eklerki przekrić na pół i nadziewać wybranym kremem. Górę eklerka polewać roztopiona czekoladą z odrobiną śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy