Wiosenne eklerki babskie eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować w rondelku wodę z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać. Postawić na małym ogniu i drewnianą łyżką wyrabiać ciasto, aż będzie lśniłoi zacznie odchodzić od rondla.
2.Zdjąć z ognia i wbijać kolejno jajka mieszając. Wyciskać rękawem cukierniczym w podłużne eklery. Piec w temperaturze 200 stopni 10-15minut.
3.KREM ŚMIETANOWY:
Śmietanę ubijać. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
4.KREM BUDYNIOWY:
Z 0,4l zimnego mleka odlać pół szklanki wsypać do niej zawartość torebki z budyniem i cukier waniliowym. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać budyń. Gotować mieszając ok 2 minuty. Masło ubić na białą masę dodawać powoli przestudzony budyń.
5.Upieczone eklerki przekrić na pół i nadziewać wybranym kremem. Górę eklerka polewać roztopiona czekoladą z odrobiną śmietany.
Komentarze