Wiosenne ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasteczka bez dodatku jajek. Są trochę pracochłonne ale efektowne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciastka
    3 szkl mąki
    1,5 szkl cukru pudru
    3/4 kostki stopionego masła
    ekstrakt waniliowy

    Lukier
    1 białko
    ok. 1 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    barwniki: zielony i żółty

Wiosenne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę z cukrem pudrem zagniatamy ze stopionym masłem i
    wanilią. Ciasto chowamy do lodówki na noc lub minimum 4 godziny.
  • 2. Zimne ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy ciastka w kształcie kwiatków i pieczemy około 8 minut w 190 stopniach. Studzimy.
  • 3. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i stopniowo przesiany puder. Lukier
    powinien być puszysty i lśniący. 1/3 część mieszamy z zielonym
    barwnikiem a pozostałą z żółtym. Dekorujemy ciastka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy