Wiosenne "bento" z tuńczykiem i rukolą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis wymyśliłam sama, zainspirowana japońskimi śniadaniami, gdzie główną podstawę stanowi ryż. Głównie dzieci dostają ciekawe i kolorowe posiłki do szkoły i jest to właśnie wyżej wspomniane "bento". Właśnie tak powstała ta sałatka, która robi furorę na spotkaniach ze znajomymi.

  • 35 min

Składniki:

  • - 2 szklanki ryżu
    - 5 garści świeżej rukoli
    - puszka tuńczyka w oleju
    - 2 cebule czerwone (Może być też zwykła cebula, ale czerwona pięknie komponuje się z sałatką.)
    - ziarenka smaku lub vegeta do przyprawienia ryżu
    OPCJONALNIE:
    - 4 pieczarki marynowane
    - ogórek zielony i 2 jajka na twardo do dekoracji (Można do dekoracji użyć także rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenne "bento" z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dowolny ulubiony rodzaj białego ryżu ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w 1,5 litra przyprawionej vegetą wody. Raz na jakiś czas mieszając i pilnując, aby ryż nie przypalił się lub nie rozgotował. (Ja nie płuczę ryżu przed gotowaniem by był bardziej gęsty i kleisty.) Najlepszy do sałatki jest ryż al dente (delikatnie twardawy).
  • 2. Jeśli ryż już się ugotował, to jeśli jest taka potrzeba i nie wchłonął on całej wody, to musimy go odcedzić. Następnie przekładamy, go do dużej miski i mieszamy z całą zawartością naszej puszki z tuńczykiem. (Wlewamy także będący w niej olej.)
  • 3. Czerwoną cebulę dzielimy nożem na ćwiartki, a następnie kroimy powstałe ćwiartki w cienkie plasterki. Mają nam powstać drobne "piórka". Cebulę dodajemy do naszego ryżu z tuńczykiem i mieszamy.
  • 4. Kolejne, co musimy zrobić to wypłukać rukolę i dobrze odcisnąć z wody. Potem kroimy ją na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 5. Opcjonalnie możemy jeszcze dodać pokrojone na bardzo drobną kosteczkę marynowane pieczarki.
  • 6. Dekorujemy według własnego uznania. Polecam do tego świeżego ogórka zielonego i jajko pokrojone na ćwiartki, aczkolwiek rzodkiew i pomidorki koktajlowe też świetnie się sprawdzą. Smacznego! :)

Porady

Sałatkę można jeść na zimno i na ciepło. Bardzo ładnie wygląda na niej dekoracja zrobiona z rzodkiewek wyciętych na kształt kwiatów i listki zrobione z dobrze wypłukanej skórki z ogórka zielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować