Wiosenna zupa z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycąca, szybka wiosenna zupa

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 podudzia kurczaka,
    - 1 pęczek koperku,
    - ok. 750 g mieszanka mrożonych warzyw "wiosennych" (Biedronka),
    - 2 litry wody,
    - 2 liście laurowe,
    - 3 ziela angielskie,
    - 1-1,5 łyżki soli,
    - 1 serek śmietankowy ok. 100 g (Hochland),
    - 1-2 łyżki śmietany,
    - 100 g kaszy pęczak.

Wiosenna zupa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, 2 udka 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości ok. 30-45 min. W tym czasie gotujemy (ok. 20 min.) kaszę pęczak (możemy gotować w zupie lub osobno, np. dzień wcześniej). Na koniec do zupy dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. do lekkiej miękkości. Po tym czasie wyjmujemy kila warzyw, blendujemy je z dodatkiem 1 szklanki bulionu, dodajemy do tego śmietanę i serek. W ten sposób zagęścimy naszą zupę. Na koniec wrzucamy poszatkowany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy