Wiosenna zupa z kurczakiem i lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z wodą gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, po 15 minutach dodajemy mrożoną mieszankę włoszczyzny i nadal gotujemy.
2.Zupę przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu. Kurczaka wrzucamy do zupy i wciąż gotujemy.
3.Następnie zupę możemy zagęścić zaklepką z mąki. Potem robimy lane kluseczki: w osobnym kubeczku rozrabiamy jajko z dodatkiem mąki - wszystko dobrze mieszamy a potem powoli dajemy do gotującej się zupy.
4.Jak kluseczki się ugotują (trwa to chwilkę) zupę ściągamy z ognia kuchenki i dodajemy śmietanę (śmietanę warto jest wcześniej zahartować z gorącą zupą). Wszystko dekorujemy świeżym koperkiem albo natką pietruszki.
Komentarze