Zupa na młodych warzywach, pełna smaku i aromatu. Niezwykłą głębię smaku zawdzięcza podsmażonym warzywom, domowej przyprawie w płynie oraz domowym kostkom maggi. Jak je zrobić znajdziecie w moich przepisach.
Wiosenna zupa na podsmażonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane warzywa(ziemniaki, marchewkę, pietruszki, seler) kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Do warzyw dodajemy kostki maggi, ziarna ziela angielskiego, szafran i liście laurowe. Następnie dodajemy pokrojonego pora, fenkuł i selera naciowego. Dusimy, aż warzywa się przyrumienią, czyli około 5 minut. Do warzyw dolewamy około 4 szklanki zimnej wody (my lubimy bardzo gęste zupy, ale jak wolicie można dodać więcej wody). Gdy ziemniaki i marchewka są prawie miękkie dodajemy pokrojone w plasterki szparagi (prócz główek). Gotujemy razem 2-3 minuty. Na koniec dodajemy główki szparagów i zielony groszek i gotujemy kolejne 2-3 minuty.
Zupę doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą. Zupę można zaprawić kwaśną wiejską śmietaną, ale ja podałam czystą by w pełni cieszyć się smakiem wiosennych warzyw.
Komentarze