Wiosenna zupa na podsmażonych warzywach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Zupa na młodych warzywach, pełna smaku i aromatu. Niezwykłą głębię smaku zawdzięcza podsmażonym warzywom, domowej przyprawie w płynie oraz domowym kostkom maggi. Jak je zrobić znajdziecie w moich przepisach.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 młode ziemniaki
    2-3 młode marchewki
    młoda pietruszka
    młody seler
    młody por
    kawałek fenkułu
    łodyga selera naciowego
    500g zielonych szparagów
    szklanka mrożonego groszku
    łyżka masła
    2 domowe kostki maggi
    2-3 łyżki domowej przyprawy do zupy
    2-3 świeże liście laurowe
    kilka ziaren angielskich
    szczypta szafranu
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wiosenna zupa na podsmażonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane warzywa(ziemniaki, marchewkę, pietruszki, seler) kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Do warzyw dodajemy kostki maggi, ziarna ziela angielskiego, szafran i liście laurowe. Następnie dodajemy pokrojonego pora, fenkuł i selera naciowego. Dusimy, aż warzywa się przyrumienią, czyli około 5 minut. Do warzyw dolewamy około 4 szklanki zimnej wody (my lubimy bardzo gęste zupy, ale jak wolicie można dodać więcej wody). Gdy ziemniaki i marchewka są prawie miękkie dodajemy pokrojone w plasterki szparagi (prócz główek). Gotujemy razem 2-3 minuty. Na koniec dodajemy główki szparagów i zielony groszek i gotujemy kolejne 2-3 minuty.

    Zupę doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą. Zupę można zaprawić kwaśną wiejską śmietaną, ale ja podałam czystą by w pełni cieszyć się smakiem wiosennych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować