Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa ze szczypiorkiem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Polecam pyszną zapiekankę cukiniowo - ryżową .Jej wiosenny zapach skusi niejednego niejadka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki ; 1 większa cukinia, 1 pęczek szczypiorku, 2 kiełbasy śląskie (może być szynka lub salami kto co lubi,) u mnie śląska,koperek zielony, 100 gr suchego ryżu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz mielony, 1/4 szklanki śmietany ,1/4 szklanki bulionu

Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa ze szczypiorkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania ; szczypiorek opłukać ,pokroić w grubsze kawałki, przesmażyć w 1 łyżce oliwy, cukinie umyć pokroić w cieniutkie plasterki,
    Kiełbasę pokroić w drobną kostkę,wymieszać ze szczypiorkiem i suchym ryżem dodać przyprawy,
    Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą .Układać warstwami najpierw cukinie na cukinie farsz z kiełbasy ,ryżu i szczypiorku,trochę posolić, posypać lekko pieprzem ,oprószyć posiekanym koperkiem .Druga warstwa tak samo całość zaląc bulionem i polać śmietaną .
    Pieczemy około 55 min w 200 stopniach c.

Porady

Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.

Komentarze

Podobne przepisy