Warzywa i kabanosy zatopione w ziołowej galarecie.Mój pomysł na szybkie danie na wielkanocne śniadanie.Z sosem tatarskim lub innym smakuje wysmienicie.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- Żelatyna (z bulionem i przyprawami (na litr wody)): 40 gramów
- kabanosy (wieprzowe lub inne ulubione): 100 gramów
- pomidorki cherry: 5 sztuk
- papryka (czerwona,świeża,jędrna): 1 sztuka
- pieczarki (plasterki,zblanoszowane lub pieczarki marynowane): 5 sztuk
- oliwki (zielone): 8 sztuk
- marchewka z groszkiem i kukurydzą (konserwowe/słoik): 300 gramów
- szynka (gotowana): 6 plastrów
- koperek (posiekany (dodajemy według uznania)): 1 pęczek
- szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
- jajka (ugotowane na twardo): 2 sztuki
- tymianek (suszony): 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
Wiosenna,wielkanocna galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy litr wody,wsypujemy żelatynę,mieszamy.
2.Kabanosy kroimy na 1 cm kawałki.Jajka ugotowane na twardo kroimi w ćwiartki.Mieszankę kukurydzy,groszku i marchewki osączamy na sicie.Paprykę myjemy,usuwamy gniazdo nasienne,kroimy w kostkę.Szynkę kroimy na mniejsze plasterki.Zblanszowane pieczarki solimy.
3.Wszystkie składniki zalewamy żelatyną,doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.Galaretę wstawiamy do lodówki na 120 minut.
4.Uwaga : do czasu przygotowania nalezy dodać czas oczekiwania (15+120 minut).
Komentarze