To pyszny dodatek do pieczywa! Taki twarożek mogła bym jeść codziennie:) Już samo podanie zachęca do skosztowania! Te same składniki można po prostu połączyć ze sobą, ale podane warstwowo wyglądają ciekawiej:).
Składniki:
Składniki:
• 1,5 -2 ogórki,
• Pęczek rzodkiewek,
• Ok.150- 180 g twarożku,
• 2-3 łyżki śmietanki,
• Sól czosnkowa do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Mały pęczek szczypiorku,
• Pomidor do dekoracji
Wiosenna-warstwowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczypiorek płuczemy i siekamy.
2.Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
3.Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
4.Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego śmietankę i przyprawy. Miksujemy całość. Jeśli ser był dość suchy dodajemy jeszcze mleka lub śmietankę. Serek powinien przybrać konsystencje podobną do jogurtu.
Ogórki układamy na dno przygotowanej salaterki. Na ogórki wykładamy rzodkiewkę. Na rzodkiewkę wylewamy serek. Całość dość mocno oprószamy szczypiorkiem. Wierzch dekorujemy pomidorem i podajemy.
Komentarze