Wiosenna-warstwowa sałatka

0 (0 ocen)

To pyszny dodatek do pieczywa! Taki twarożek mogła bym jeść codziennie:) Już samo podanie zachęca do skosztowania! Te same składniki można po prostu połączyć ze sobą, ale podane warstwowo wyglądają ciekawiej:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 -2 ogórki,
    • Pęczek rzodkiewek,
    • Ok.150- 180 g twarożku,
    • 2-3 łyżki śmietanki,
    • Sól czosnkowa do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Mały pęczek szczypiorku,
    • Pomidor do dekoracji

Wiosenna-warstwowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie szczypiorku 1. Szczypiorek płuczemy i siekamy.
  • Przygotowanie ogórka 2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • przygotowanie rzodkiewki 3. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Przygotowanie sera 4. Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego śmietankę i przyprawy. Miksujemy całość. Jeśli ser był dość suchy dodajemy jeszcze mleka lub śmietankę. Serek powinien przybrać konsystencje podobną do jogurtu.
    Ogórki układamy na dno przygotowanej salaterki. Na ogórki wykładamy rzodkiewkę. Na rzodkiewkę wylewamy serek. Całość dość mocno oprószamy szczypiorkiem. Wierzch dekorujemy pomidorem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy