Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Za oknem wiosna, słońce wysyła radosne promienie, a natura budzi się do życia. Świat wokół jest teraz cudownie kolorowy, dlatego warto, aby nasze dania również takie były i jeszcze bardziej pozytywnie ładowały kulinarne akumulatory :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 niewielka główka młodej kapusty
    - 2 marchewki
    - 1 cebula biała
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    SOS JOGURTOWO - MUSZTARDOWY
    - 5 łyżek jogurtu greckiego
    - 2 łyżki delikatnego majonezu
    - 4 łyżki mleka
    - 1 łyżka musztardy chrzanowej
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 2 łyżki cukru pudru
    - sól i pieprz do smaku

Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy (możemy też ją posiekać), marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy.

    Jogurt grecki łączymy z majonezem, musztardą chrzanową i mlekiem, a następnie dodajemy sok z cytryny, ocet jabłkowy, cukier puder, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie dokładnie mieszamy, a powstały sos dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Surówka smakuje najlepiej kiedy poczeka w lodówce około 2 godzin :D Życzę smacznego! :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy