WIOSENNA STRACIATELLA

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, zdrowe, wilgotne i mięciutkie ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-czekoladową, galaretkę i kiwi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO SZPINAKOWE:
    8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
    2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka oleju
    1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA ŚMIETANKOWA:
    600ml schłodzonej śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    4 śmietan - fixy
    1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
    DODATKOWO:
    2 galaretki o smaku kiwi
    2 łyżki cukru
    3 szklanki wody (750ml)
    5 kiwi
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Wiosenna straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotować w garnku galaretkę
    w 3 szklankach wody i cukrem.
    Pozostawić do całkowitego stężenia
    w chłodnym miejscu lub lodówce.
    Pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,
    dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować.
  • 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
    dodać cukier i cukier waniliowy,
    dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
    Następnie dodać mąkę, proszek i resztę oleju, ciągle ubijając.
    Na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 35x23 cm.
    wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut na suchy patyk.
    Wystudzić i zdjąć papier. Przekroić na dwa blaty.
  • 5. MASA ŚMIETANKOWA:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
    Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fixy i krótko ubijać.
    Pokrojoną na drobno czekoladę (lub startą na grubych oczkach),
    wsypać do śmietany i całość dokładnie przemieszać.
  • 6. PRZEKŁADANIE:
    Na dolny blat rozsmarowujemy większą część masy śmietankowej,
    nakrywamy drugim blatem. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
    Wykładamy pokrojoną w kostkę galaretkę i nakładamy
    pokrojonym w plastry kiwi.
  • 7. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Porady

Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Kiwi Śmietana
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
Do -40% na ulubione produkty!
Do -40% na ulubione produkty!
Rabat do 40% na wszystkie prod... więcej»
Zobacz
+
Do -40% na ulubione produkty!
Online

Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.  


Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.  

Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -30% na wybrany asortyment
do -30% na wybrany asortyment
Rabat do -30% na wybrany asort... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
do -30% na wybrany asortyment
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com  Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort pomarańczowy straciatella

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort pomarańczowy straciatella

capri Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający torcik :) 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować