Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.
2.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia.
3.Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki).
4.Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wybraną mieszankę ziół sałatkowych. Wymieszać i przelać do pozostałych składników. Ponownie delikatnie wymieszać. Najlepiej podawać od razu.
Komentarze