Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi

0 (0 ocen)

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości.

Składniki:


  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    2 ugotowane na twardo jaja
    kilka rzodkiewek
    zielony ogórek
    pół pęczka cienkich szparagów
    łyżka pikantnej oliwy
    limonka
    sól, pieprz do smaku



    mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy warzywne)
    oliwa
    sól morska gruboziarnista

Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli przygotowujemy chipsy sami to buraka i marchew kroimy na cieniutkie plasterki.

    Dokładnie obtaczamy w oliwie i posypujemy gruboziarnistą solą.

    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika).

    W tym czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi.

    Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia.

    Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem z limonki.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy