Wiosenna sałatka z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wiosna w pełni - na straganach coraz więcej świeżych warzyw - chciałoby się je wszystkie przynieść do domu i przyrządzić coś pysznego . Zapraszam więc na sałatkę z kalafiora i cytrusów

  • 45 min

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
    1 mała pomarańcza ( odfiletowana)
    10-15 owoców ciemnych winogron
    5 dag łuskanych włoskich orzechów
    1 mały kubeczek śmietany 12% i
    2 łyżki ostrej musztardy lub taka sama ilość majonezu z 2 łyżkami śmietany
    2 łyżki octu winnego i łyżeczka
    soli
    sól,cukier, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Wiosenna sałatka z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafiora podziel na różyczki, namocz w posolonej wodzie z octem (woda przykrywa kalafiora) na 30 minut.
    2. Zagotuj wodę z solą i cukrem i do wrzątku wrzuć odcedzone różyczki kalafiora – ugotuj al dente
    3. Pomarańczę obierz i odfiletuj cząsteczki, pokrój na pół lub drobniej w zależności od wielkości .
    4. Odłóż kilka połówek orzechów do dekoracji, resztę pokrusz i zmieszaj z majonezem .
    5. W salaterce zmieszaj ugotowany i ochłodzony kalafior , cząsteczki pomarańczy, winogrona i orzechy.
    6. Zalej przyprawionym sosem .
    7. Udekoruj orzechami, winogronami odrobiną zielonego.

    Podaj z grzankami .

Porady

Podaj z grzankami . Do sałatki można jeszcze dodać pokrojony w słupki żółty ser ( 5 dag) w kolorze np. zielonym lub pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Orzechy Winogrona Pomarańcze Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować