Tak, tak, bo zielsko nadaje się do jedzenia i jest bogate w witaminy i minerały. Do tego smaczne, jeśli ktoś odważy się spróbować. Ja osobiście polecam. Zdrowe i niskokaloryczne...
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- sałata strzępiasta: 0.5 sztuki
- liście mniszka lekarskiego: 10 sztuk
- liście komosy białej: 20 sztuk
- liście szpinaku: 10 sztuk
- liście szczawiu: 10 sztuk
- ogórek zielony: 0.5 sztuki
- pomidor: 1 sztuka
- rzodkiewka: 5 sztuk
- szczypiorek (z cebulką): 1 pęczek
SOS:
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- musztarda ziarnista: 1 łyżka
- sos balsamiczny: 1 łyżka
- ocet jabłkowy: 1 łyżka
- miód: 1 łyżeczka
Wiosenna sałatka z chwastami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Satałę oraz liście chwastów myjemy, osuszamy i ukłądamy na talerzach. Ogórek i rzodkiekę kroimy w plasterki, pomidora w ósemki, układamy na sałacie. Cebulkę kroimy w plasterki,a szczypiorek siekamy.
2.Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.
3.W wersji "dla męża" wystarczy na sałacie ułożyć upieczoną pierś z kurczaka i zanim się małżonek zorientuje spałaszuje również zdrową żywność.
Komentarze