Wiosenna sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka warstwowa pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Połączenie jajek, tuńczyka, kukurydzy, sera żółtego i czerwonej cebuli jak dla mnie jest idealne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    puszka tuńczyka
    puszka kukurydzy
    czerwona cebula
    kawałek sera żółtego
    majonez
    szczypior
    sól cytrynowa
    pieprz cytrynowy
    czubrica

Wiosenna sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć do szklanej miski. Posypać solą cytrynową oraz pieprzem cytrynowym.
    Ser żółty także zetrzeć i wyłożyć na białka.
    Na warstwę sera żółtego kładziemy tuńczyka odsączonego z oleju. Następnie cebulę czerwoną pokrojoną w drobna kostkę lub jak ktoś woli to w piórka. Na to wykładamy kukurydzę i smarujemy grubo majonezem. Kolejno idą starte żółtka posypane czubricą, znowu czerwona cebula i na koniec wszystko posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zaskoczyć gości? Sałatka gyros warstwowa to sprawdzony przepis!

Komentarze

Podobne przepisy