Podczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło.
Dla 4 osób
Składniki:
4 tortille
25 dkg pieczarek
masło
olej
mix sałat lub szpinak baby
pęczek szparag
mozzarella
kilka pomidorków cherry
czerwona cebula lub szalotka
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny
nasiona pestek dynii
Wiosenna sałatka w jadalnym koszyczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni ok 5-10 minut. Ja najpierw lekko zwilżam wodą tortillę, kładąc na nią nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna.
Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minut. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem.
Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozazarellę. Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek , soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem.
Komentarze