Wiosenna sałatka w jadalnym koszyczku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Podczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 tortille
    25 dkg pieczarek
    masło
    olej
    mix sałat lub szpinak baby
    pęczek szparag
    mozzarella
    kilka pomidorków cherry
    czerwona cebula lub szalotka
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    otarta skórka z cytryny
    nasiona pestek dynii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka w jadalnym koszyczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni ok 5-10 minut. Ja najpierw lekko zwilżam wodą tortillę, kładąc na nią nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna.
    Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minut. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem.
    Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozazarellę. Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek , soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować