Wiosenna sałatka

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka z komosą ryżową, warzywami i wędzonym łososiem z dodatkiem jogurtowego dressingu. Szybko, pysznie i zdrowo. Sałatkę można ułożyć w słoikach i zabrać na piknik, wtedy każdy dostaje swoją porcję.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g kolorowej komosy ryżowej
    1 awokado
    1/2 papryki
    50 g roszponki
    10 pomidorków koktajlowych
    1/2 kostki fety
    80 g wędzonego łososia
    2-3 cebulki dymki ze szczypiorem

    Dressing
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżeczki ostrej musztardy
    1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę płuczemy na sitku. Przesypujemy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody, wodę lekko solimy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Potem wyłączamy i garnek przykrywamy. Komosa wchłonie wodę i zrobi się sypka.
  • 2. Warzywa myjemy, oczyszczamy z pestek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Dressing: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do połączenia się.
  • 4. Sałatkę można podać w szerokich słoikach lub w misce. Na dno nakładam komosę, 1 łyżkę dressingu, potem warstwami warzywa, sałatę, pokrojoną lub pokruszoną fetę, łososia w kawalkach. Każdą warstwę polewam dressingiem i posypuję szczypiorem.

Porady

Do sałatki można dodać ulubione warzywa, można też pominąć łososia, albo dodać inną rybę np. tuńczyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Komosa ryżowa (quinoa) Roszponka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować