Wiosenna sałata z cebulą

4.49 (142 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja sałata ma swój tajemny składnik, jest nim dressing, który w połączeniu z cebulą i lekko orzechową dębolistną sałatą stanowi naprawdę cudowny smak. Wypróbujcie, a będziecie zachwyceni.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - sałata (dębolistna czerwona karbowana): 1 sztuka
    - cebula (biała/średniej wielkości): 1 sztuka
    - ser pleśniowy (np. Roquefort,Lazur itp.): 150 gramów
    - pomidor (krajowy,sezonowy, duży): 1 sztuka
    - gruszka (ewentualnie słodkie jabłko): 1 sztuka
    - oliwa (z pierwszego tłoczenia): 40 mililitrów
    - miód (naturalny): 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Wiosenna sałata z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dressing 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, miód,sól i czosnek.
  • sałata dębolistna  z białą cebulą 2. Sałatę umyć,osuszyć na sicie.Gruszkę umyć, obrać usunąć gniazdo nasienne,pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki.Ser pokroić na 1-2 cm kawałki.Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dressingiem. Sałatę podawać z pieczywem lub jako dodatek do letniego obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sałata Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować