Wiosenna pianka

4.5 (159 ocen)

lekkie i nie za słodkie ciasto do niedzielnej kawki

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa waniliowa:
    2 budynie waniliowe z cukrem
    2 szklanki mleka
    20 dag masła

    Pianka:
    1 op. Śnieżki
    1 dowolna galaretka

    Wierzch:
    2 garści namoczonych rodzynek
    2 dowolne galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Wiosenna pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po trochu cukier, ubijać aż się rozpuści, dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa: budynie ugotować na mleku, wystudzić, utrzeć z masłem. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
  • 3. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody, gdy zacznie tężeć wymieszać dokładnie z ubitą śnieżką i wyłożyć na ciasto. Wstawić na chwilę do lodówki, aż masa stężeje.
  • 4. Na wierzch ciasta wysypać rodzynki zalać tężejącymi galaretkami.

Porady

Na wierzch zamiast rodzynek można dać dowolne owoce. Wymiary blachy to 38x23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Wanilia Śnieżka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować