Ciasto Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Marlenka jest ciastem bardzo popularnym w Czechach.Postanowiłam zrobić ją w wersji z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu.

Składniki:

  • I. Ciasto:
    150 g masła
    250 g cukru
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
    2 jajka
    700 g mąki

    II. Masa:
    1 niesłodzony budyń waniliowy
    500 ml mleka 3,2%
    3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia"
    1 puszka masy kajmakowej
    250 g prawdziwego, miękkiego masła
    150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów)

    III. Do przybrania:
    drobno zmielone skrawki ciasta
    temperowana czekolada (opcjonalnie)
    lukier królewski (opcjonalnie)
    lukier plastyczny (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiosenna panna marlenka z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy masę.
    Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy.
    Masło ucieramy z masą kajmakową i masłem orzechowym.
    Stopniowo dodajemy ostudzony budyń i wciąż ucieramy na gładką masę.
    Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Przechodzimy do robienia ciasta.
    W garnku umieszczamy masło, miód, cukier i cynamon.
    Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
    W szklance mieszamy sodę z octem i natychmiast przelewamy do gotującej się mikstury,
    Zmniejszamy ogień i stale mieszając podgrzewamy do momentu, gdy mieszanina zmieni kolor z jasnego na złotobrązowy. Ten proces trwa kilka minut, więc musimy być wytrwali.
  • 3. Zdejmujemy z ognia i schładzamy ok. 7 minut,
    W szklance roztrzepujemy jajka i wlewamy do garnka stale mieszając, aby się nie ścięły.
    Na końcu przesiewamy mąkę. Ciasto musi być dobrze wyrobione.
    Ważne, aby pracować z nim na ciepło. Gdy stygnie traci elastyczność.
    Rozwałkowujemy je na 6 cienkich placków.
    Pieczemy każdy w 180 °C przez ok. 8 minut.
    Studzimy.
  • 4. Wyrównujemy blaty ciasta ścinając brzegi, które mielimy i wykorzystamy do posypania wierzchu Marlenki. Dobrze jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.
    Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie.
  • 5. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto) i układamy jeden na drugim.
    Wierzch i boki również smarujemy masą, a następnie posypujemy zmielonym ciastem.
  • 6. Możemy przyozdobić również czekoladą. Ja wykonałam kwiaty z lukru plastycznego, dół ozdobiłam lukrem królewskim, a koła robiłam z temperowanej czekolady i żółtego pyłku.
  • 7. Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej 24 h. Im dłużej postoi, tym jest lepsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować