Wiosenna niespodzianka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Goście są zaskoczeni, gdy podaję im ten deser.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● galaretka
    ● śmietan-fiks
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 25 dag śmietanki 30-proc.
    ● op. ciemnych herbatników
    Oraz: kwiatki
    ● kubki
    ● rurki do napojów

Wiosenna niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem,
    stopniowo dodając żółtka wymieszane
    z proszkiem do pieczenia.
    Wsypujemy obie mąki,
    delikatnie mieszamy. Masę
    wlewamy do formy (27x22
    cm). Pieczemy ok. 20 minut
    w temperaturze 180 °C. Studzimy.
    Wykrawamy kółka
    o średnicy dna kubków. Herbatniki
    drobno kruszymy.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy
    w 400 ml wody i odstawiamy
    do stężenia. Następnie kroimy
    w kostkę.
  • 3. Śmietankę miksujemy z cukrem
    pudrem i śmietan-fiksem.
    Mieszamy z galaretką.
  • 4. Do kubków wkładamy ciasto,
    następnie bitą śmietanę
    z galaretką. Posypujemy herbatnikami.
    W środek, na wysokość
    kubka wkładamy rurki
    do napojów, do nich wsuwamy
    łodyżki kwiatków.

Porady

RADY Klaudii Wojtiuk Aby podczas wbijania rurek nie dostała się do środka bita śmietana, można w nie włożyć patyki do szaszłyków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy