Zielony biszkopt z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 4061 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto na każdą okazję - polecam

zzewa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt :
4 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 maleńka szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

Masa :
3 żółtka
500 ml mleka 3/2 %
4 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła

Pianka :
250 g jogurtu typu greckiego
1 szk kwaśnej śmietany 12 %
1/2 szk słodkiej śmietanki 18 %
3 łyżki cukru
45 g żelatyny do deserów
50 ml zimnej wody
80 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Zielony biszkopt z kremem budyniowym

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
    W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
    Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
    Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.
  • 2. MASA :
    Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
    Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
    Zakryć go pokrywką i wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.
  • 3. PIANKA :
    Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
    Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
    Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
    Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
    Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć tężejącą piankę.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.
PP_05-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastadeseryWielkanocświętapiankakomuniaboże narodzeniemasyprzepis_1000

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Szarlotka królewska to ciasto,...

Biszkopt z kremem wiśniowym

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem wiśniowym

Banalnie proste do przygotowania...

Karpatka z kremem budyniowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Karpatka z kremem budyniowym

Domowa karpatka jest najlepsza....

Kawowy placek z kremem budyniowym

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kawowy placek z kremem budyniowym

Kawowy placek z kremem budyniowym...

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Kruche placki przełożone kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE