Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa w tej wersji smakuje wybornie, prażone na masełku pokrzywy przyjemnie chrupią między zębami. Polecam tę wersję jarzynowej!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kość schabowa
    1/2 kg ziemniaków
    1/2 kg młodych warzyw (marchewka, pietruszka, brokuł, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior, por)
    100 g makaronu muszelki
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    ziele angielskie do smaku
    liść laurowy do smaku
    sól lub jarzynka do smaku
    garść liści pokrzyw
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

    Kość schabową z pokrojonymi ziemniakami zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.Dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie, oraz resztę warzyw, gotujemy do miękkości, około 30 minut.Pod koniec wsypujemy suchy makaron, doprawiamy do smaku, zabielamy zupę śmietanką. Zestawiamy z ognia.
  • 2. Pokrzywy myjemy, osuszamy, siekamy nożem, należy robić to w rękawiczkach bo parzą.Wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i smażymy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.

    Posypujemy rozlaną zupę na talerzach i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować