Wiosenna babka z młodym jęczmieniem i nasionami chia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiosnę powitałam kolorowo. Babka jest pyszna, wilgotna i doskonale sprawdzi się na Wielkanocnym stole!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 białek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1½ szklanki mąki
    ¾ szklanki oleju
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 kisiel malinowy
    2 łyżeczki młodego jęczmienia
    ¼ szklanki nasion chia

    Dodatkowo:
    1 biała czekolada
    2 łyżki mleka
    1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki

Wiosenna babka z młodym jęczmieniem i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części.
    Do pierwszej dodajemy kakao
    Do drugiej młody jęczmień
    Do trzeciej nasiona chia
    Do czwartej kisiel malinowy
    Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować