Wiosenna babka z młodym jęczmieniem i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części.
Do pierwszej dodajemy kakao
Do drugiej młody jęczmień
Do trzeciej nasiona chia
Do czwartej kisiel malinowy
Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia.
Komentarze