Winogronowa śmietanka

0 (0 ocen)

Świetny na upalne dni. Szybki, smaczny i orzeźwiający.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    - 0,5 litra śmietanki 30 %,
    - 4 łyżeczki żelatyny,
    - 0,5 szklanki wody,
    - 2 łyżki mleka w proszku,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - Około 0,5 kg winogrona (połowa jasne, połowa ciemne)

Winogronowa śmietanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemne winogrono kroimy na połowy i układamy na dnie pucharków.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do niej mleko w proszku oraz cukier. Do dokładnie wymieszanej dokładamy żelatynę. Miksujemy dokładnie.
    Około 2/3 śmietanki wylewamy na ciemne winogrono. Układamy warstwę jasnego . Całość dekorujemy pozostałą śmietanką. Schładzamy około 0,5 godziny. Podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Winogronowa nalewka