Winogronowa rolada z indyka

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatna, pyszna rolada z indyka z zielonym winogronem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Bardzo smaczna na ciepło i na kanapki.

euphoriaa33
  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

ok. 700 g filet z indyka
2-3 ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu
100 ml białe wino
2 łyżki masła klarowanego
kiść zielonego winogrona bez pestek
zioła prowansalskie
sól, pieprz kolorowy świeżo melony

Sposób przygotowania przepisu:

Winogronowa rolada z indyka

  • 1. 1. Filet umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż nie docinając końca,przykryć folją, delikatnie rozbić. Posolić, posypać pieprzem, drobno pokrojonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na noc do lodówki.
  • 2. 2. Na przyprawione mięso z jednej strony wyłożyć owoce winogrona, zwinąć roladę i spiąć wykałaczkami.
  • 3. 3. Do naczynia żaroodpornego wlać roztopione masło klarowane, bulion i białe wino, włożyć roladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 50 min. W czasie pieczenia parę razy polać roladę sokami z naczynia. Rolada może być podana jako danie z ziemniakami i surówką lub na zimno na kanapki. Przed podaniem filet udekorowałam owocami winogrona za pomocą wykałaczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rolada

Komentarze

Podobne przepisy

Chrzanowa rolada z indyka z pastą jajeczną i boczkiem

Dodane przez: Martyna1991

Chrzanowa rolada z indyka z pastą jajeczną...

Przepyszna, niezwykle soczysta...

wędlina z indyka

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Domowa wędlina z indyka z szynkowaru

O ile lepsze są domowe wędliny...

Indyk z brokułami

Dodane przez: beetle

Indyk z brokułami

Tak przygotowane mięso jest kruche,...

Indyk z szynkowara

Dodane przez: Bo-Bożena

Pierś z indyka z szynkowara

Pyszna , domowa wędlina

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

Dodane przez: Czarek

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem,...

Mega ostre nadzienie w słonince,...

Gotowany filet z indyka

Dodane przez: zzewa

Gotowany filet z indyka

Od czasu do czasu robię mięsa taką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE