Winogronowa galaretka

0 (0 ocen)

Wspaniały dodatek do deserów lub do herbatników choć moje dziecko je też nią bułeczki.

Składniki:

  • 1,5 kg kulek winogronowych
    1 opakowanie cukru żelującego 3:1
    kilka pręcików szafranu

Winogronowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06ickbp 1. Winogron oberwać od łodyg, odmierzyć i podlać 1/2 szklanki wody następnie postawić na gazie i rozgotować.
    Owocową masę przetrzeć przez przecierak i ewentualnie przecedzić, aby pozbyć się wszystkich pestek u mnie po odcedzeniu było idealnie 1 litr soku.
  • image-15lot79 2. Płyn który powstał nam po przetarciu owoców wymieszać z cukrem żelującym i szczyptą soli teraz postępować zgodnie z zaleceniami producenta cukru na koniec do galaretki dodać pręciki szafranu i wymieszać, gorącą galaretkę przełożyć do małych słoiczków po zakręceniu odwrócić do góry dnem i zostawić do do przestudzenia,
  • image-15wn1mq 3. następnie słoiki z jeszcze płynną galaretką odwrócić pokrywkami do góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy