Winogrona z wątróbką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Nie ma co się obawiać wątróbki, trzeba ją umiejętnie przyrządzić .

  • 25 min

Składniki:

  • Na 4 kokilki (8 cm)

    17 dag wątróbki drobiowej
    10 dag zielonych winogron bezpestkowych
    300 ml wody lub soku winogronowego
    2 łyżki soku z cytryny i łyżka skórki z cytryny
    szczypta imbiru
    1 łyżka cukru
    1 czubata łyżka żelatyny
    pieprz cytrynowy, sól

Winogrona z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy i chwilę przesmażamy na patelni.
    Ja smażyłam na odrobinie smalcu .Nie przyprawiamy.
    Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik.
    Gotujemy wodę z skórką i sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i imbir.
    Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy saganek z ognia i wsypujemy 1 łyżkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.Odstawiamy do ostygnięcia.
    W tym czasie przekrawamy każde winogrono na pół.
    Wątróbkę dokładnie solimy i pieprzymy.Potem kroimy na mniejsze kawałki.
    Na dno każdej kokilki wykładamy po kilka winogron , i wątróbek i wszystko zalewamy tężejącą galaretą.
    Odstawiamy do lodówki.

Porady

Galaretkę przelewam przez sitko. Jeśli robimy z sokiem nie dodajemy wtedy cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy