Winno-pomidorowy łosoś

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis odnalazłąm kiedy szukałam czegoś szybkiego a zarazem dobrego na kolację z okazji rocznicy związku. Przygotowanie jest banalne i zajmuje 30 min. Smak jest rewelacyjny, kto spróbuje raz ten będzie wracał do tego przepisu wielokrotnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • * 200g łososia wędzonego
    * 2 cebule
    * 6 ząbków czosnku
    * 100 ml białego wytrawnego wina
    * 3 pomidory
    * 200 ml śmietanki 30%
    * świeża bazylia
    * 300 g makaronu typu tagiatelle
    * 8 tygrysich krewetek
    * oliwa z oliwek do podsmażania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Winno-pomidorowy łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aby się zeszkliła, w momencie smażenia cebuli kroimy łososia ( jeśli jest ze skórą to musimy się jej pozbyć) w kostkę.

    * w czasie robienia sosu gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu

    Gdy cebula się zeszkliła dodajemy łososia, dolewamy wina i gotujemy do momentu aż wino odparuje ( ok 10- 15 min). Gdy wino odparowało dodajemy pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skóry, i zalewamy śmietanką i dodajemy 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Całość chwilę gotujemy aby smaki się ze sobą połączyły. Na koniec dodajemy parę porwanych listków świeżej bazylii, przemieszać i sos gotowy.

    W momencie kiedy dodawaliśmy śmietanki do sosu, na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek przepuszczamy 3 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy krewetki. Smażymy je po 2-3 minuty z każdej strony.

    Nakładamy makaron, polewamy sosem, dekorujemy krewetkami i listkami świeżej bazylii. Smacznego.

Porady

Krewetek nie wolno długo smażyć ponieważ staną się gumowate

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować