Winko z dzikiej róży

0 (0 ocen)

  • 30 min

Winko nie tylko smakuje ,ale ma także właściwości lecznicze.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dkg owoców dzikiej róży,1 kg miodu, 1 opakowanie drożdży winnych, 1 torebka kwasku cytrynowego, 5 l wody

Winko z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowac, a owoce róży umyc,przebrac,zalac wrzącą wodą i odstawic na dobę,pamiętając,aby od czasu do czasu przemieszac wszystko dokładnie. Następniego dnia przecedzic,wlac do dużego gąsiora,dodac miód,kwasek cytrynowy i drożdże. Gąsior zatkac korkiem ze szklaną rurką i odstawic do fermentacji na około 3 tygodnie. Po upływie tego czasu wino delikatnie ściągnąc tak,aby wytworzony osad pozostał na dnie gąsiora. wino przelac do butelek i odstawic w chłodne miejsce na kilka miesięcy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy