Wieniec makowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Nie jest to jednak szybkie ciasto. Dzięki przygotowaniu jego możemy poczuć satysfakcję. Po tym jak przygotowałam wieniec makowy to zniknął szybciej niż się pojawił. Stał się hitem, który często przygotowuje. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na wiele okazji.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    400 g mąki pszennej
    200 g cukru
    150 ml mleka
    100 g masła
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    masa makowa
    200 g suchego mielonego maku
    200 ml mleka
    100 g cukru
    dekoracja
    150 g cukru pudru
    50 ml soku z cytryny
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wina

Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Świeże drożdże mieszam z jedną łyżką mleka, cukru i mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę, cukier, rozpuszczone masło i mleko mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut.
    Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować