dostałam przepis od szwagierki. używam go też do babeczek z foremki- przepis już zamieściłam
Składniki:
3 łyżki wody
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy( jeśli forma jest silikonowa to bez tłuszczu)
lukier biały:
cukier puder - 4 łyżki
sok z cytryny- około 1-2 łyżek
lukier czekoladowy:
cukier puder - 4 łyżki
kakao- 1 łyżka
sok z cytryny- 1-2 łyżki
Wilgotne cisto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wodę, masło, cukier, kakao włóż do rondla i na bardzo małym ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając żeby składniki się dobrze połączyły. ostudź. dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, dokładnie wymieszaj. białka ubij na sztywno ze szczyptą soli a następnie połącz z resztą ciasta delikatnie mieszając.
formę keksówkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. wylej ciasto do formy. piecz 30-40 min w temp 180 stopni.
gotowe zimne ciasto polukruj białym i czekoladowym lukrem.
Komentarze